Шоколадови трикове, с които ще превърнете простия десерт в шедьовър

mycake50

Малцина могат да устоят на десерт или сладкиш, украсен с шоколад. С шоколадовите трикове, които ви предлагаме, можете да превърнете обикновеното печиво в луксозна, съблазнителна торта и да придадете професионален вид на простички десерти.

Покритие с шоколадов аромат

Прави се с растително масло, лесно се топи и лесно се нанася.

Обикновен тъмен кувертюр: има леко горчив вкус.

Готварски тъмен шоколад: той е най-качественият и най-ароматен натурален шоколад.

Млечен шоколад: съдържа по-малко какао и повече краве масло, особено подходящ за шприцоване.

Бял шоколад: направен от растителна мазнина, пълномаслено мляко, какаово масло и захар. Има изключително приятен вкус.

Стапяне на шоколада

Трябва да помните две основни неща, когато топите шоколад – никога не бива да го сгорещявате много и трябва да го топите бавно. Начупете шоколада на парченца, сложете го в купа и я поставете над тенджера със студена вода. Основата на купата не бива да се допира до водата. Загрейте бавно водата, леко да ври. Когато шоколадът се стопи, махнете тенджерата от огъня и бъркайте шоколада, докато стане гладък и лъскав. Ако започне да се втвърдява, позатоплете го по същия начин.

Шоколадови къдрици

Шоколадовите къдрици се правят много бързо – с помощта на нож за белене на зеленчуци се обелват тънки ивички от блокче шоколад.

Може да се направят и по-друг начин – стопете шоколада, сипете го върху мраморна, меламинова или друга равна и чиста повърхност. С голям нож остъргвайте къдрици от повърхността му, като внимателно нагласяте ъгъла на ножа.

Шоколадови панички

Шоколадовите панички може да се ползват като съдчета за сладолед, шербет, мус или плодове.

Кръгли: намажете вътрешната повърхност на форми за петифури с два или три слоя стопен шоколад, като между всеки две намазваният шоколадът изсъхва. Сложете ги в тава, за да се втвърдят, и ги приберете на студено. Не ги замразявайте, защото ще се разкривят.

Квадратни: Постелете правоъгълна тава за печене с пергамент и излейте отгоре слой разтопен шоколад. Разнесете го равномерно с плосък нож на слой, дебел около 3 мм. Изрежете квадрат от пергамент или картон. Когато шоколадът се втвърди, нарежете го по формичката със затоплен остър нож. Обелете хартията от гърба на квадратите и със стопен шоколад слепете пет квадратчета, за да стане кутийка. С тези изрязани квадрати може да украсявате замразени правоъгълни кейкове.

Плодове в шоколад

Потопете върховете на плодове като ягоди, череши, портокалови сегменти, триъгълници от ананас, цариградско грозде и обикновено грозде в разтопен шоколад. Плодът не трябва да е мокър, защото шоколадът няма да се хване. Подръжте плодовете във въздуха няколко секунди, за да се втвърди шоколадът, и ги наредете в тава, постлана с пергамент.

Шоколадови листа

Изберете добре оформени листа, например розови или лаврови. Измийте ги, подсушете ги, потопете долната им страна в стопен шоколад или го нанесете върху тях с четка. Оставете излишния шоколад да се оттече в купата или лекичко остържете листа на ръба на купата, за да стане шоколадът гладък. Наредете върху тава, постлана с пергамент, с шоколадовата страна нагоре. Когато се втвърди, махнете листата. Ако искате листата да изглеждат по-истински, ги наредете да изсъхват върху дебела дървена точилка.

Шприцоване

Напълнете пергаментова торбичка за шприцоване с разтопен шоколад – охладен и леко втвърден. Изстискайте малко шоколад от края.

Форми: с писец с остър връх нарисувайте малки формички върху бяла хартия. Пъхнете я под парче пергамент, за да служи като шаблон. Шприцовайте отгоре формички и ги оставете да се втвърдят. Махнете хартията.

Прави линии: шприцовайте шоколада в прави линии, като започнете от далечния край и вървите към себе си, торбичката за шприцоване да стои близо до повърхността.

Кръстосани линии: шприцовайте непрекъсната поредица от успоредни линии върху повърхността. Завъртете тортата на 90 градуса и шприцовайте друга поредица линии.

Вълнички: за да направите привлекателна украса, първо шприцовате няколко хоризонтални линии, а после с метално шишче минете равномерно по тях напред-назад.

Съединени букви: за да станат красиви, първо ги маркирайте с карфички. Винаги започвайте от горната част на буквата.

Снимка: gotvach.bg   Източник: gotvach.bg